کتاب استخر های خانگی به زبان ساده« بخش 2: بررسی و مقایسه دو روش تصفیه استخر (اسکیمر و سرریز) »

بخش 2: بررسی و مقایسه دو روش تصفیه استخر

تعداد بازدید : 2028
آخرین بروزرسانی : 1402/5/17

Print

0
  
25 1401 اردیبهشت

فهرست مطالب فصل 2:

2-2- بررسی و مقایسه دو روش تصفیه استخر (اسکیمر و سرریز)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2-2- بررسی و مقایسه دو روش تصفیه استخر (اسکیمر و سرریز)

آب استخرها را میتوان به دو روش کلی تصفیه کرد:

1-2-2- تصفیه آب به روش اسکیمر
2-2-2- تصفیه به روش سرریز

 


2-2-1- تصفیه آب به روش اسکیمر:

در این روش برای  حذف آلودگی شناور مانند چربی، مو، برگ و غیره از یک قطعه به نام اسکیمر استفاده می‌شود. در روش اسکیمر، ورودی تصفیه رو به روی اسکیمر قرار می‌گیرد تا آلودگی را به سمت اسکیمر هدایت کند.
سطح آب باید تا وسط دهانه ی اسکیمر قرار بگیرد و معمولاً آب در روش اسکیمر حدود ۱۰ الی ۱۴ سانتی متر پایین تر از لبه استخر قرار می‌گیرد.

 

تفاوت دو روش تصفیه اسکیمری و سر ریز در چیست و کدام روش راندمان و کیفیت بالاتری دارد؟

 

 

 تصفیه آب استخر به روش اسکیمر|اجرا شده توسط پدیده استخر

 

 

 

نمونه اجرا شده اسکیمر

 

 مشاهده کنید:  پروژه های استخر های اسکیمری

 

بازگشت به فهرست

 


2-2-2- تصفیه به روش سر ریز:

از اهداف مهم تعبیه ی سرریز آب استخر، جمع‌آوری مداوم اجسام معلق در آب و کف های ایجاد شده روی سطح آب می باشد. همچنین حذف و یا کاهش قابل ملاحظه ی موج یا تلاطم ایجاد شده بر روی سطح آب، از دیگر اهداف اصلی تعبیه سرریزهای آب می باشد. در روش سرریز، به جای مکش سطح آب استخر با اسکیمر که در یک یا چند نقطه از استخر واقع شده است؛ آب با سرریز شدن به گریل های مخصوص تصفیه ی دور تا دور استخر انتقال یافته است و چربی ها و آلودگی های روی استخر را از تمام محیط استخر به سمت سیستم تصفیه هدایت می کند. این موضوع باعث می‌شود تا راندمان سیستم تصفیه بالاتر رود و کیفیت آب از حالت اسکیمر بیشتر شود اما در روش سرریز نیاز به گریل و یک مخزن بالانس یا متعادل کننده می باشد که کمی کار را پیچیده تر می کند اما اگر خوب اجرا شود؛ ارزش آن را دارد.

 

تفاوت استخرهای سرریز و اسکیمری

 

در این فیلم، پدیده استخر از استخرهای سرریز میگوید.

 

اجرای پروژه استخر سرریز توسط پدیده استخر

 

 

 

تصفیه به روش سرریز

 

 مشاهده کنید:  پروژه های استخر های سرریز

 

 

در حال حاضر سیستم های سرریز استخر از نظر ساختار به صورت های زیر طراحی و اجرا می شوند:

-سرریز های هم‌سطح (Rim flow construction)
-سرریز های  توکار (Recessed overflow)

 

 


در روش سرریز هم سطح- Rim flow Construction:

در این روش لب تا لب استخر پر از آب است و 2 ردیف گریل داریم. آلودگی‌های روی سطح آب به سمت گریل اول، که به سیستم تصفیه راه دارد هدایت می شوند. گریل دوم برای جلوگیری از ورود آلودگی های محوطه بر اثر شست و شوی محوطه ی پیرامون کاسه ی استخر اجرا می‌شود و آب گریل دوم به چاه جذبی منتقل می شود.

 

 

 

 

 

  

بازگشت به فهرست

 


سر ریز توکار Recessed Overflow:

سرریز های توکار به صورت درجا و معمولاً از بتن دور تا دور کاسهٔ استخر اجرا می‌شود. برای راحتی و ایمنی شناگران توصیه می‌شود که فاصله ی لبه ی استخر تا سطح آب، تا جایی که ممکن است؛ کاهش یابد از این رو، عرض و عمق کانال سرریز باید به بیشترین اندازه ممکن افزایش یابداجرای چنین سرریزی نیاز به نظارت و دقت بیشتری دارد و مستلزم هزینه ی نسبتاً زیادی خواهد بود.

ایجاد سطح آب ساکن، در استخرهای مسابقه بسیار مهم است. سرریز توکار با آب‌رَوی گود و پهن، موج‌گیر مناسبی برای استخرها خواهد بود؛ در غیر این صورت آب سرریز باید به مخزن تأخیری هدایت و مجدد به داخل سیستم پمپاژ شود. سرریزها باید شیب مناسبی به سمت مجرای خروجی داشته باشند تا آب وارد شده به آن، بدون توقف به سیستم تصفیه و گردش آب استخر منتقل گردد.
در استخرهایی که در آنها سرریز هایی از نوع سرریز توکار نصب می‌شود؛ باید علاوه بر کانال انتقال سرریز آب استخر به سیستم تصفیه یک کانال دیگر نیز در حاشیه و کنار لبه ی استخر با دو درپوش پلاستیکی مناسب ایجاد کرد، تا آب های ناشی از خروج شناگران، شیرجه آنها و آب حاصل از شستشوی حاشیه ی استخر که از طریق آن وارد سیستم تصفیه شده، از ورود مجدد به داخل کاسه استخر جلوگیری کند.‌

 

 

 

 

بازگشت به فهرست

 

 

 

جريان يكنواخت و مداوم بايد كل ورودي سرريز را پوشش دهد. سرريز بايد يك لبه مناسب در طول هر چهار طرف استخر يا حوضچه داشته باشد و جهت آن نسبت به جريان، افقي باشد.

 

 

 سيستمهاي سرريز آب كاسه استخر:

از اهداف مهم تعبيه سرريز آب استخر جمع آوري مداوم اجسام معلق و نيز كف هاي ايجاد شده بر سطح آب مي باشد. همچنين حذف و يا كاهش قابل ملاحظه موج يا تلاطم ايجاد شده بر روي سطح آب از ديگر اهداف اصلي تعبيه سرريزهاي آب مي باشد كه در تمامي سرريزهايي كه در اطراف كاسه استخر، طراحي و ساخته مي شود بايد نكات مذكور مد نظر قرار داده شود. از نكات مهم ديگر كه در طراحي و ساخت سرريزهاي پيرامون استخر بايد حتماً مورد توجه قرار گيرد، نوع طراحي سرريز مي باشد كه به هيچ وجه نبايد دست يا پاي شناگران در آن گيركند.

 

در حال حاضر سيستمهاي سرريز استخر از نظر ساختار به صورتهاي زير طراحي و اجرا ميشود:

- سرريز توكار Overflow Recessed

- سرريزهاي هم سطح Construction flow Rim

- سرريزهاي نقطه اي Skimmers Surface

 

يادآوري- ساير طرحهاي كاربردي براي سرريزهاي اطراف استخر بايد توسط ارگان صادر كننده مجوز، تاييد گردد.

 

 

سرریزهای توکار:

سرريزهاي توكار، طراحي و به صورت درجا و معمولاً از بتن، دور تا دور كاسه استخر اجرا مي شود. در طراحي اين نوع سرريزها، براي راحتي و ايمني شناگران توصيه مي شود كه فاصله لبه استخر تا سطح آب به حداقل ممكن كاهش يابد. از اين رو، عرض و عمق كانال سرريز بايد به بيشترين اندازه ممكن افزايش يابد. اجراي چنين سرريزي نياز به نظارت و دقت بيشتر و مستلزم هزينه نسبتاً زيادي خواهد بود.

ايجاد سطح آب ساكن و بدون موج در استخرهاي مسابقه از اهميت بسياري برخوردار است. سرريز توكار با آبروي گود و پهن نيز موجگير مناسبي براي استخرها خواهد بود. در غير اين صورت آب سرريز بايد هدايت و مجدد به داخل سيستم پمپ شود. سرريزها بايد شيب مناسبي به سمت مجراي  مخزن تاخيري خروجي داشته باشند تا آب وارد شده به آن بدون توقف به سيستم تصفيه و گردش آب استخر منتقل گردد.

 

در استخرهايي كه در آنها سرريزهايي از نوع سرريز توكار نصب مي گردد، بايد علاوه بر كانال انتقال سرريز آب استخر به سيستم تصفيه، يك كانال ديگر نيز در حاشيه و كنار لبه استخر با درپوش پلاستيكي مناسب ايجاد نمود تا آب هاي ناشي از خروج شناگران و يا شيرجه آنها و نيز آب حاصل از شستشوي حاشيه استخر از طريق آن وارد سيستم تصفيه شده تا از ورود مجدد آب به داخل كاسه استخر جلوگيري گردد.

 

سرريزهاي هم سطح يا حاشيه:

سيستم سرريز هم سطح، ابتدا در استخرهاي تفريحي و آموزشي مورد استفاده قرار ميگرفت در صورتي كه در حال حاضر با استفاده از سيستمهاي بارزسازي خط پايان اين نوع استخرها ضمن اينكه مناسب آموزش، تمرين و تفريح شناگران ميباشد، برای برگزاري مسابقات نيز به نحو بسيار مطلوبي مناسب است.

سیستم سرریز همسطح با کانال سرتاسری و پرظرفیت، جذب موج و تلاطم آب استخر را به راحتی امکام پذیر می کند، که از امتیازات مهم این سیستم است. سیستم سرریز هم سطح مناسب استخرهای سرپوشیده می باشد. از طرف دیگر توسط این سیستم امکان جمع آوری آب های سطحی حاشیه استخر نیز به راحتی وجود داشته و از برگشت آن به کاسه استخر جلوگیری می شود.

 

 

سرریزهای نقطه ای (کف گیر):

 سرريزهاي نقطه اي، معمولاً در استخرهاي كوچك و يا خانگي به صورت مستقل كار گذاشته مي شود. اين نوع سرريزها ويژگي جذب موج ندارد و داراي ظرفيت محدود مي باشد. حداكثر كارآيي سرريزهاي نقطه اي براي گردش مناسب آب و پاكسازي آن در استخرهاي با حداكثر مساحت كاسه 150 مترمربع مي باشد كه در حد استخرهاي خانگي و كوچك به حساب مي آيد. بنابراين از اين سيستم نبايد به تنهايي براي استخرهاي عمومي و با مساحت كاسه بيشتر از 150 مترمربع استفاده شود.

 

 

تعداد کف گیرها:

در استخرهايي كه از سر ريزهاي نقطه اي يا كف گيرها استفاده مي شود، به ازاء هر 36 متـر مربـع يـك كف گير مورد نياز است. گاهي اوقات ممكن است به تناسب نوع طراحي استخر و يا نحـوه اسـتفاده از آن بـه يك كف گير اضافي به منظور انجام مطلوب عمليات كف گيري نياز باشد . كف گيرها بايد در محلي قـرار داده شود كه بطور موثري تمامي سطح آب را بدون تداخل و با حداقل گردش، كف زدايي كند.

 

 دبی جریان کف گیرها:

کف گیرها باید به گونه ای طراحی شوند که با حداقل نرخ عبوری جریان 113 لیتر بر دقیقه کار کند. نرخ گردش آب استخر نیز متناسب با مجموع نرخ جریان های کف گیرها و همچنین متناسب با جریان آب عبوری از سیستم اصلی فاضلاب محاسبه و تعیین می شود.

 

كنترل کف گیرها:

كف گيرها بايد داراي يك دريچه متحرك يكطرفه باشند كه به طور اتوماتيك كف گير را تنظيم نمايد و به طور آزاد و مداوم اين كار را در حالت ها و شرايط مختلف و در يك محدوده 10 سانتي متري بالاتر از سطح آب انجام دهد. تمامي آب كف گيري شده بايد قبل از اينكه با پمپ مكنده دستگاه برخورد نمايد از درون يك سبد و يا توري جابجا شونده و قابل شستشو عبور داده شود. هر دستگاه كف گيري بايد داراي يك سيستم كنترل جريان باشد. همچنين دستگاه هاي كف گير بايد شامل يك وسيله براي جلوگيري از گير افتادن هوا داخل لوله مكش باشد.

با افزايش تعداد سرريزها ظرفيت پاكسازي نيز افزايش مي يابد ولي گردش ناهماهنگ آب، عدم جذب موج، هزينه مضاعف به علت تكرار واحدها و ناايمني سيستم دريچه هاي بازديد سرريزها در حاشيه استخر و همچنين دوام كم قطعات مورد استفاده از نقاط ضعف اين سيستم مي باشد.

 

 

 

برو به:

صفحه قبل

فصل بعد

فصل قبل

 


نظراتـــــــــ