کتاب استخر های خانگی به زبان ساده« بخش 1: مراحل انجام نگهداری »

بخش 1: مراحل انجام نگهداری

تعداد بازدید : 570
آخرین بروزرسانی : 1402/4/31

Print

0
  
21 1402 تیر

فهرست مطالب فصل 9:

 

1- مراحل انجام نگهداری
1-1- خواص شیمیایی آب
1-2- روش آزمایش نمونه آب استخر و جکوزی
1-3- بررسی عملکرد پمپ ها
1-4-عملیات بکواش فیلتر شنی
1-5- جارو کردن
1-6- شارژ قرص کلر
1-7- بررسی کلرزن نمکی
1-8- بررسی ازن ژنراتور
1-9- بررسی دستگاه uv
1-10- بررسی سیکل شوفاژ وگرمایش
1-11- تست مجدد از استخر وجکوزی
1-12- چک نهایی
1-13- بررسی کلید های سلکتوری روی تابلو برق
1-14- رسید تحویل

 

 

1-1- خواص شیمیایی آب
مقدمه :

همانطور که می دانیم خواص شیمیایی آب در حالت مطلوب و متعادل یکی از عوامل مهم جهت حفظ سلامت شناگران ، تجهیزات مکانیکی و الکترونیکی و مصالح به کاررفته در سازه استخرها می باشد. به دلیل مهم بودن این عوامل در طراحی و اجرای استخر  بایستی اطلاعات کاملی از خصوصیات آب داشته باشیم تا در صورت عدم کیفیت نامطلوب آب و بوی ناطبوع و آزار دهنده در استخر ها جلوگیری نماییم. به همین دلیل بایستی خصوصیات اصلی آب  چون (زلال بودن آب ، دما ، بو ، طعم ، سختی) مورد بررسی قرارگیرد.

حال پس از اهمیت حفظ و نگهداری خواص شیمیایی آب به نحوه ی آزمایش و نمونه برداری از آب استخر و جکوزی می پردازیم.

  • ابتدا توصیه می شود که حداقل هفته ای یکبار آب استخر مورد بررسی و آزمایش قرار گیرد تا تعادل شیمیایی آن حفظ شود
  • در صورت استفاده مکرر در استخر (بخصوص در استخرهای عمومی ) و یا بارش باران در (استخرهای روباز) بهتر است هفته ای دوبار آب استخر مورد بررسی قرار گیرد

نحوه گرفتن نمونه از آب استخر:

مکان گرفتن نمونه و جمع آوری آب در استخر بسیار حائز اهمیت می باشد. توصیه می شود که نمونه را از دورترین فاصه نسبت به مجرای خروجی استخرها (اسکیمرها) بردارید زیرا درآن مکان تجمع آلایندگی ها زیاد می باشد. بهترین مکان برای نمونه برداری از آب در وسط استخر می باشد.

مراحل انجام نمونه گیری:

  • از یک فنجان یا بطری تمیز استفاده کنید.
  • آن را وارونه نگه دارید تا دهانه آن رو به کف استخر باشد (به طوری که پر از هوا باشد)
  • ظرف نمونه را تا عمق آرنج داخل آب قرار دهید و سپس آن را به سمت راست بچرخانید تا نمونه را جمع آوری کنید.
  • وقتی کاملا پر شد، آن را به سطح بالا بیاورید و درب بطری را با حداقل حباب هوا ببندید.
  • درآخر به وسیله کیت ها که معمولا شامل تستر های رنگی ، قطره ای یا نوار های تست هستند می توانید مقادیر پارامترهای مختلف شیمیایی (سطح ph ، سطح کلر ، سطح آلکالینیته ، سطح سختی آب) به راحتی اندازه گیری و در صورت نیاز اقدام به تزریق مواد افزودنی و یا تعدیل آن نمایید.

 

1-2- روش آزمایش نمونه آب استخر و جکوزی

ابتدا به وسیله کیت تست های (کلر آزاد ،کلروکل ،PH ، قلیاییت ، سختی کل) تست از نمونه ی آب استخر وجکوزی گرفته شود و در صورت  نیاز به تزریق مواد افزودنی در ابتدای کار انجام شود.

 

1-3- بررسی عملکرد پمپ ها

1-  بررسی مدار برقی :اولین اقدام جهت بررسی پمپ های تصفیه و گرمایش در هنگام خرابی  اطمینان از وصل بودن جریان برق به دستگاه ، چک کردن سیم های برق موتور و همچنین سیم های برق متصل به جعبه تقسیم می باشد .

  • بررسی صدا و ظاهر موتور پمپ : اگر پمپ صداهای غیر طبیعی ، لرزش بیش از حد یا بوی سوختگی بدهد . باید بررسی گردد که آیا موتور دچار خشک شدن ، گیر کردن یا خراب شدن سایر قطعات است یا خیر
  • بررسی فیلترها : بایستی فیلترها از لحاظ آلودگی و کثیف بودن آن بررسی گردد گاهی ممکن است که به خاطر کثیف بودن فیلتر باعث کاهش جریان آب شده و موجب مختل شدن و عملکرد ناصحیح در پمپ ها می شود
  • بررسی لوله ها و اتصالات : لوله و اتصالات ممکن است که نشتی داشته باشند و موجب کاهش فشار در پمپ ها و مختل شدن آن گردد. اتصالات مربوطه را بررسی نمایید
  • بررسی سطح آب : آب استخر و یا جکوزی ممکن است از حد استاندارد خود پایین باشد و پمپ به درستی عمل نکند.

نکته:

تک تک پمپ های موجود در موتورخانه، دارای پلاک می باشند نسبت به پلاک روی پمپ ها بررسی آمپراژ شده و در صورت مغایرت با آمپر گرفته توسط آمپرمتر، پمپ مورد نظر باز شده و سرویس گردد.

 

1-4-عملیات بکواش فیلتر شنی

هدف از بک واش کردن فیلترهای شنی دستیابی به کیفیت آب مطلوب و تمیز نگه داشتن فیلترها می باشد. هر وقت به دلیل تجمع آلودگی ،عبور آب از درون فیلتر کاهش یابد باید عملیات بکواش (شستشوی معکوس ) انجام شود.مشخصه زمان آن است که باعث افزایش(افت فشار) نشان داده شده توسط فشار سنج های روی مخزن مشخص می شود.

 

مراحل انجام بک واش فیلترهای شنی:

1- ابتدا پمپ تصفیه را خاموش نمایید.
2- شیر 6 راهه را درحالت scalebackwash قرار داده. پمپ را به مدت 2 الی 3 دقیقه ( بستگی به کثیف بودن آب خروجی از فیلتر) روشن نگه میداریم.



3- پس از تمیز شدن آب خروجی ( از شیشه ساید گلس، روی فیلتر قابل مشاهده است) پمپ را خاموش، دسته شیر 6 راهه را بر روی حالت Rinse گذاشته، مجددا پمپ را روشن و به مدت 20 الی 30 ثانیه پمپ تصفیه را روشن نگه می داریم.
4- سپس پمپ را خاموش و دسته شیر 6 راهه را بر روی filtration قرار داده و پمپ را روی حالت اتوماتیک قرار می دهیم.

 

1-5- جارو کردن

ابتدا عمل بک واش فیلتر شنی را انجام می دهیم که اگر در طول هفته فیلتر از کثیفی اشباع شده باشد احیا شود که در هنگام جارو کردن، فیلتر شنی دچار آسیب نشود.

جاروی استخر را سرهم می کنیم و سپس شیر مکش کف استخر و شیر مکش از اسکیمر را می بندیم و شیرجارو را باز می کنیم و پمپ تصفیه استخر را روشن می کنیم. ابتدا باید لوله خرطومی جارو را از آب پر کنیم، جارو را در آب استخر قرار داده و سپس لوله خرطومی را به محل تعبیه شده لوله جاروی استخر وصل  و چند دقیقه ای صبر می کنیم تا پمپ تصفیه عمل مکش را درست و کامل انجام دهد و سپس شروع به انجام جارو کردن کف استخر به صورت خطی و لاین به لاین با حرکت رو به جلو میکنیم.

نکته : سرعت جارو کشیدن کف استخر باید پایین باشد و رو به جلو؛ در غیر اینصورت، آشغال های کف استخر جا به جا شده و وارد جارو نمی شود.. بعد از اتمام جارو کشیدن کف استخر مجدد پمپ تصفیه استخر را خاموش می کنیم و شیرجارو را می بندیم و درب سبد استرینر جلو پمپ تصفیه را باز می کنیم و آشغال های آن را تمیز کرده و مجددا درب را می بندیم و عملیات بک واش را طبق توضیح  بند (4-1) انجام می دهیم.

 

1-6- شارژ قرص کلر

شارژقرص کلر در استخر به معنای اضافه کردن قرص کلر به آب استخر است . این کار باعث حفظ سطح کلر درآب استخر می شود  و به تمیزی و بهداشت استخر کمک می کند قرص کلر ببه آب استخر اضافه می شود تا کلر آزاد شده و به طور یکنواخت باعث از بین بردن باکتری ها و میکرو ارگانیسم های مضر در آب استخر می شود.

  • ابتدا تجهیزات ایمنی از جمله (ماسک فیلتردار ، عینک و دستکش ) را می پوشیم
  • سپس شیرورودی و خروجی کلرزن خطی را می بندیم و شیر تخلیه یا هواگیری کلرزن خطی را باز می کنیم
  • جهت خارج کردن مخزن کلرزن خطی از حالت وکیوم مخزن کلرزن خطی را با نصف قرص کلر تا سه عدد اضاف می کنیم
  • درب کلرزن خطی و شیر تخلیه یا هواگیری کلرزن را می بندیم و بعد از آن شیر ورودی و خروجی کلرزن را باز می کنیم.

 

1-7- بررسی کلرزن نمکی

کلر زن نمکی یکی از روش های استفاده شده برای حفظ سطح کلر در آب است . در این روش به جای استفاده از قرص کلر ، از نمک کلرید سدیم استفاده می شود . با استفاده از یک دستگاه کلر زن نمکی  ، نمک کلرید سدیم به آب استخر اضافه می شود . سپس با یک فرایند الکترولیز نمک سدیم تبدیل به کلر آزاد می شود  و به طور یکنواخت در آب پخش می شود.

دستگاه کلرزن نمکی چگونه کار می کند؟

  • ابتدا آب استخر از طریق لوله های ورودی به دستگاه جاری می شود.
  • در قسمت اول دستگاه نمک به آب اضافه می شود و با استفاده از یک منبع برق  هیدروکسید سدیم تولید می شود
  • در قسمت بعد هیدروکسید سدیم با گاز کلر تعامل می کند و هیدروکسید کلر تولید می شود
  • بعد از مخلوط شدن هیدروکسید کلر با آب ، کلر گاز تولید می کند و کلر گاز به آرامی از دستگاه خارج می شود .
  • کلر گاز تولید شده به آب استخر تزریق و به عنوان یک ماده ضد عفونی کننده عمل می کند.

بررسی عملکرد دستگاه کلرزن:

میزان نمک ورودی به استخر بستگی به ابعاد استخر و نیاز های ضدعفونی کردن آب دارد . معمولا برای استخر های با ابعاد متوسط  ، میزان نمک ورودی بین 2500 تا 3500 پی پی ام می باشد .

برای تعیین دقیق مقدار نمک ورودی به استخر بهتر است به کاتالوگ سازندگان دستگاه کلر زن نمکی مراجعه شود.

 

کلرزن نمکی ازلحاظ میزان نمک استخر و مخزن اسید و میزانPH  ،ORP باید چک شود.با توجه به این پارامترها دستگاه کلر زن نمکی دارای علائم و هشداردهنده هایی هستند که به محض اخلال و یا کمبود یکی از این پارامترها در آب استخر روی خود دستگاه اخطار و آلارم مربوطه  نمایش داده می شوند.

 

1-8- بررسی ازن ژنراتور

دستگاه ازن ژنراتوراستخر، یک دستگاهی است که برای تولید ازن در آب استخر استفاده می شود . ازن ییک گاز طبیعی است که قدرت ضدعفونی کننده بالایی دارد و می تواند باکتری ها ، ویروس ها ، و دیگر آلودگی ها را در آب از بین ببرد.

یکی از شرایط مهم استفاده از ازن که باید مورد توجه قرار گیرد، محل نگهداری تجهیزات تزریق ازن می باشد زیرا که گاز ازن بسیار سمی است و مکانی که برای نگهداری تجهیزات آن در نظر گرفته م شود باید ایمن بوده و مجهز به تخلیه مکانییکی هوا باشد.

 

نکات ایمنی و نگهداری از دستگاه ازن:

  • میزان غلظت ازن در آب استخر نباید از .12gm/l بیشتر باشد
  • در زمان نصب و راه اندازی دستگاه تزریق ازن باد هوای موجود در فاله 15 سانتی متری از استخر و نیز هوای موجود در تزریق ازن مورد بررسی و آزمایش قرار گید
  • در قسمت بالای منطقه تخلیه دستگاه ازن باید سیستم خلا قرار داده شود
  • بررسی روزانه عملکر کمپرسور هوا ، پمپ تزریق هوا و شیر انژکتور و شیر یک طرفه انجام گیرد و همچنین به سیستم های هشداردهنده توجه شود که در صورت نشت ازن سیستم به ورت خودکار عمال نماید.

 


نظراتـــــــــ